Preskoči na glavni sadržaj

EL CLASICO BUDUĆNOSTI?!


El Clasico nikada ne prestaje. Čak i kada dva najveća španjolska kluba nisu na terenu, čelnici madridskog Reala i Barcelone konstantno se utrkuju oko toga tko će da napravi bolji posao, tko će da sklopi veći i jači transfer, tko će da angažira zvučnije pojačanje, ali i tko će imati snažniju podlogu za budućnost. 


Upravo su na posljednjem segmentu europski gigant sa Iberijskog poluotoka posvetili veliku pažnju prethodnih mjeseci, pa i godina. Florentino Perez već gotovo pet godina nije izvukao zmiju iz džepa kako bi namamio neko spektakularno pojačanje, dok su u Barceloni bombastičnim transferom Frenkieja de Jonga stavili svima do znanja da ne odustaju od namjere da sagrade imperiju za nadolazeće godine. Istom se logikom posljednjih godina vodi i Kraljevski klub, sve je više igrača sličnih godina i manji je kontrast u uzrastu momaka koji bi trebalo da vode klub u budućnosti. Čini se da Real cijeli posao radi malo diskretnije. 

Barcelona je na dovođenje Dembelea, Frenkieja De Jonga, Malcoma i Arthura u posljednje dije godine izdvojila preko 250.000.000 eura, plus još oko 60.000.000 eura kroz bonuse koji će se u nekom trenutku aktivirati.


Dembele kotira kao jedan od najskuplje plaćenih nogometaša na planeti. Njegov transfer bi u konačnoj sumi trebalo da iznosi oko 160.000.000 eura, od čega je 40.000.000 eura samo u raznim bonusima. Iako na sebi nosi etiketu svjetskog prvaka sa Francuskom, Dembele se i prije dolaska u Barcelonu bori sa duhovima dječačkog života, igranja video igrica do sitnih sati, nezdrave ishrane i nepoštovanja klupskih pravilnika. Već nekoliko puta dovodio je Barcelonin stručno osoblje do ivice živčanog sloma zbog toga što je izbjegavao da se javlja na telefon i zato što se nije pojavljivao na treninzima. Klub je bio nadomak odluke da ga stavi na transfer listu, ali mu je Ernesto Valverde dao šansu do ljeta da se popravi. Kada je u svom raspoloženju, Dembele može da riješi i najveće utakmice, kao što je to napravio nedavno protiv Atletica. Njegova brzina, igračka raznovrsnost i tehnička potkovanost preporučili su ga Barceloni kada je prodala Neymara u dosad najvećem transferu u povijesti nogometa. Zato bi trebalo da predstavlja budućnost Barcelone. Dembele, kada želi da igra, može postati jedan od najboljih igrača na svijetu.

Sa Arthurom Barcelona je igrala rulet i stavila sve na crveno, a rizična oklada za sada se potpuno isplatila. Barca je za 31.000.000 eura iz Gremija dobila igrača finog kova i na terenu izgleda kao da se godinama razvijao u čuvenoj La Masiji. Nije mu trebalo puno da uvjeri Valverdea da je pravi i mnogi ga vide kao nositelja veznog reda u budućnosti.

Oko Malcoma se već šest mjeseci lome koplja. Njegov dolazak u Barcelonu posle dogovora sa Romom, gdje je praktično bio u avionu za Rim, da bi odjednom promijenio kurs, izazvao je puno negativnih komentara. Barca je na njega potrošila 40.000.000 eura, a on dosad nije isplatio ni deseti dio uloženog novca. Nesporno je da ima talent i kvalitetu, ali čini se da ga je pritisak odmah slomio. Mnogi izvori bliski klubu tvrde da je Malcom skrhan poslije poraza od Seville, kada je promašio čistu šansu ispred praznog gola. Valverde mu konstantno ukazuje povjerenje i pokušava da izvuče ono najbolje iz Malcoma, ali Brazilac se još nije opustio. Mnogi i dalje vjeruju da će imati svoj prostor u Barceloni, ali tek u budućnosti. Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako ga klub pošalje na pozajmicu negdje...


Frenkieju de Jongu je sve odavno napisano i izgovoreno. Barcelona je napravila pun pogodak što je izdvojila 75.000.000+11.000.000 eura za Ajaxovo čudo i momka koji se fantastično uklapa u filozofiju katalonskog giganta. De Jong mnogo obećava, strašan je kreativac i nema dileme da predstavlja strašan zalog za budućnost.

Pored igrača za koje je izdvojila ogromne sume novca, Barcelona i dalje ima neke momke iz Masijinog pogona koji bi trebalo da dobiju ozbiljniju ulogu u narednim godinama. To su centralni vezista Alena, koji je već dobio ozbiljnije minute kod Valverdea i čini se da je odlično iskoristio vrijeme na terenu, tu je i njegov mlađi konkurent Riqui Puig, koga mnogi smatraju novim Iniestom. Oni koji su ga gledali malo više kažu da ima dodavanje koje sječe i najtvrđe odbrane. Ne treba zaboraviti ni talentiranog stopera Toulousea Jean-Clair Todibo, koji će se od leta priključiti Barseloni, te mladog desnog beka Waguea

Real Madrid je napravio nekoliko ozbiljnijih poslova sa mladim igračima posljednjih godina. Utrošeno je tek oko 137.000.000 eura za sedmoricu igrača, a na to ide još oko 11.000.000 eura u bonusima.

Marco Asensio se odavno ne smatra zalogom za budućnost, jer sa svoje 23 godine igra strašan nogomet. Majstor spektakularnih golova može se smatrati možda i najboljim poslom u posljednjoj desetljeću, pošto je u Real stigao za samo 4.000.000 eura, a navodno mu je trenutna vrijednost preko 70.000.000 eura. Trenutno je trebao naslijediti Ronalda ove sezone i pokazati sve što zna, međutim, u jednom trenutku izgleda kao da ga taj ogroman teret koči i ove sezone nije na razini svoje forme. Vjerujemo kako će na kraju pokazati zašto stvarno vrijedi 70.000.000 eura.


Drugi je Dani Ceballos. Betisu je prije dva ljeta plaćen 16.000.000 eura, a iako nije imao baš najbolji početak, ove sezone ustalio i dobiva šansu. Pogotovo kod Solarija. igra na nezgodnoj poziciji, u srcu veznog reda gdje su mu konkurencija Casemiro, Luka Modrić i Toni Kroos, ali bar ima dobre partnere od kojih može mnogo toga da nauči. Ove sezone je čak dobio i epitet španjolskog reprezentativca.

Sjećate li se Martina Odegaarda i kolika je frka zbog njega nastala među najvećim europskim klubovima prije dvije godine? Real ga je na kraju dobio za 2.000.000 eura, kao dečka od 16 godina. Pola Europe ga je željelo. Nije još dobio ozbiljniju šansu u prvom timu, razvijao se jedno vrijeme u Castilli gdje je blistao (u početku imao velikih problema s jezikom), a sada je na pozajmici u Vitesseu. I tamo je eksplodirao. Trebalo mu je vremena da se navikne na uslove najvećeg kluba na svijetu, ali sve više pokazuje da bi mogao da bude pravo čudo u narednim godinama. Doduše, treba napomenuti da je bio na posudbi u Heerenveenu gdje se baš i nije proslavio.

Baš kao i brazilski tandem Vinicius – Rodrygo. Dvojica tinejdžera plaćeni su po 45.000.000 eura. Vinicijus je već zablistao u prvom timu Reala, dok se Rodrigo još kali u Santosu, iako Realovi skauti konstantno motre na njega. Godinu i pol dana pošto je stigao u Madrid, Vinicijus je uhvatio uzde tima u svoje ruke i mnogi vjeruju da će zagospodariti timom nastavi li ovako da igra. Rodriga je Real htio još ove zime da dovede sa pozajmice iz Santosa, ali su se u brazilskom klubu usprotivili ovoj odluci. Očigledno u redovima španjolskog giganta vide koliko Rodrigo vrijedi.


Brahim Diaz je najsvježije pojačanje Reala. Stigao je ove zime iz Manchester Cityja za 17.000.000 eura, plus još 7.000.000 eura u bonusima, iako nije imao gotovo nikakvo iskustvo u seniorskom pogonu. Već je dobio šansu u Realu i poslije uvodnih taktova čini se da je Florentino Perez napravio još jedan dobar posao. Real očigledno ima neku ozbiljnu povezanost sa igračima iz Andaluzije, odakle je stigao i Ceballos, pogotovo Malage odakle je Diaz, kao i Isco.

Osim vanjske linije, Real je obratio pažnju i na gol liniju gdje je angažirao Andriy Lunin. Doveden je za 8.500.000 eura, plus bonusi iz Zoryije, ukraden je ispred nosa Liverpoolu i Romi. Kritičari vjeruju da je jedan od najtalentiranijih mladih golmana trenutno, međutim kako dođi na poziciju broj jedan ispred Courtoisa?

Baš kao i Barcelona, Real u Castilli ima nekoliko zanimljivih proizvoda koji čekaju pravi trenutak za lansiranje. Mladi Regulion je već iskoristio lošu formu Marcela na lijevom boku, tu je centralni vezista Federico Valverde, a ne treba zaboraviti da su na pozajmici još i Theo Hernandez (Sociedad), te Hakimi (Dortmund), te da se odavno šuška da je Real već dogovorio transfera Militaoa iz Porta za veliki novac (oko 50.000.000 eura).

U svakom slučaju, El Clasico je svugdje kada su u pitanju Barcelona i Real, a upravo ovi klinci ću u budućnosti biti nositelji novih bitaka između ova dva velika kluba.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

IMAM KVALITETU DA IGRAM U JAKO VELIKOM KLUBU IDUĆE SEZONE!

Veznjak Liverpoola Emre Can vjeruje da ima nogometne sposobnosti koje zahtijevaju da sljedeće sezone igra u "jako velikom klubu". Očekuje se da on na ljeto napusti Liverpool kao slobodan igrač jer mu u lipnju ističe ugovor sa Redsima. Can nije uspio da se dogovori oko uslova sa Redsima oko produžetka ugovora i jako se često povezuje sa Juventusom koji je voljan da mu pruži 5.000.000 eura godišnje. Nijemac je rekao da neće donijeti konačnu odluku do ljeta, ali inzistira da bi potencijalni klub koji ga želi trebalo da bude spreman dobro da plati to zadovoljstvo. Nema problem Can da igra u bilo kojoj od jačih liga... "Naravno da me i Bundesliga interesira, zašto da ne? Iako moram da kažem da je kvaliteta lige pala posljednjih godina" , rekao je Can. Naravno da mu se Premier liga sviđa zbog novca. "Klubovi iz Premier lige imaju snagu da potroše više novca na igrače od bundesligaša. To je jako, jako važno za nogometaše " , iskren je Can. Gdje vidi

SUDAC SE NAŠALIO SA NAVIJAČEM ARSENALA!

Jedan 16-godišnji navijač engleske reprezentacije je odlučio ući na teren i prekinuti susret kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo između Engleske i domaćina Malte.  Zbog svog postupka se našao i pred sudom, a da stvari budu gore sudaca mu se odlučio narugati zbog tima za koji navija. Mladi navijač je prije svog "poduhvata" o planovima obavijestio sve svoje pratitelje na Instagramu, napisavši: "Biti ću uživo na Instagramu...svi gledajte ulijetanje na teren na utakmici Malte i Engleske." On je svoje planove ispunio, ali je priveden od strane policajaca na stadionu, pa se jučer ujutro pojavio pred sudom na Malti. Ovaj neimenovani navijač je kažnjen jednogodišnjom zabranom posjećivanja sportskih događaja na Malti, a tokom pojavljivanja pred sudom, sudaca Joe Mifsud ga je pitao za koji klub navija. Mladić je odgovorio da je to Arsenal, a sudac mu je šaljivo odgovorio: "Vi uvijek dođete blizu, ali nikada ništa ne osvojite." Inače sudac Mifsud j

Sve će to Džeko pozlatiti

Sjećam se, negdje prije godinu dana, gledao sam košarkašku utakmicu između Crvene Zvezde i  CSKA Moskve. Na toj utakmici sam vidio nešto što je na Balkanu opće prihvaćena stvar. Navijači Crvene Zvezde (doduše mlađa publika), je vrijeđala i zviždala svom idolu Milošu Teodošiću. Čovjeku koji je puno dao tom klubu, koji je dao još duplo više samoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije, koji je 3 puta više napravio za svoju državu. Pitate se kakve veze ima Teodošić sa Džekom? Sve je već to Edin Džeko proživio. Na Balkanu je klasična priča. Ljudi umorni od politike i lošeg života, jedino veselje traže u sportu (odnosno nogometu). Kada ljubimac zabija i vuče sam ekipu ili reprezentaciju, onda ga se diže do neba, svatko bio dao i zadnju koricu kruha za svog idola koji ga uveseljava u napaćenom životu. Tako je i u susjednoj nam državi Bosni i Hercegovini. Edin Džeko je karijeru počeo još davne 1996. godine u pogonu nogometnog kluba Željezničara. Tek 2003. godine potpisuje prvi profe