Preskoči na glavni sadržaj

Rezime - Bundesliga


Nakon Španjolske, Engleske i Francuske lige na red je došla i Bundesliga. Po kvaliteti Budensliga se nalazi na trećem mjestu, odmah iza Španjolske i Engleske, no klubovi to nisu opravdali svojim igrama u europskim natjecanjima ove sezone. Bayern Munchen je u dvije tijesne utakmice izbačen iz četvrtine finala Lige Prvaka od strane Real Madrida, dok je Borussia Dortmund ispala od ovogodišnje senzacije Monaca. Bayer Leverkusen je nastradao od Atletico Madrida, a Borrusia Monchengladbach je svoj put nastavila u Europskoj Ligi, nakon što je zauzela treće mjesto u skupini. U Europskoj Ligi najdalje je dogurao Schalke, ali i oni su zaustavljeni u četvrtini finala od strane Ajaxa. Niti jedan klub nije došao ni do polufinala europskih natjecanja. Sve u svemu sezona koju bi njemački klubovi trebali što prije zaboraviti, jer realno mogu i trebaju puno bolje.




U Bundesligi je također bilo turblentno, bilo je tu klubova koji su iznenadili svojim igrama, ali isto tako bilo je i onih koji su razočarali. Pa krenimo.
Na prvom mjestu sa 82 osvojena boda našao se Bayern Munich. Predvodio ih je Lewandowski s 30 pogodaka. Isto toliko je imao i prošle sezone, ali nikako da prijeđe tu magičnu granicu od 30. S obzirom na bodovnu prednost koju imaju na kraju sezone (+15 u odnosu na drugoplasirani RB Leipzig) reklo bi se da su do svoje pete uzastopne titule došli na jednostavan način, no to i nije baš tako. Leipzig je pružio odličan otpor i puhao Bayernu za vratom, čak su i tri tjedna bili na vrhu ljestvice. Na kraju čini se da je Leipzigu ipak ponestalo snage, kiksali su par utakmica, a ekipa kao što je Bayern takve prilike ne propušta, odvojili su se i sezonu lagano priveli kraju. Isto tako vrijedi napomenuti da na kraju sezone Philipp Lahm i Xabi Alonso odlaze u mirovinu i bit će zanimljivo vidjeti kako će Bayern nadomjestiti ove dvije legende. Ispadanje iz Lige Prvaka od Real Madrida sigurno ostavlja gorak okus u ustima, a tu je naravno i kup u kojem su ispali od Borussie Dortmund. Kada se sve zbroji i oduzme mislim da Bayern neće previše biti zadovoljan ovom sezonom. 
Na drugom mjestu se nalazi naše prvo iznenađenje, a to je naravno RB Leipzig. Malo tko je očekivao da će debitant u Bundesligi odigrati ovakvu sezonu. Krenuli su jako dobro i držali su to drugo mjesto kroz skoro cijelu sezonu. Predvodio ih je mladi Timo Werner s 21 pogotkom, dok su ključnu ulogu tu odigrali i Naby Keita i Emil Forsberg. Forsberg je ujedno i s 19 asistencija pomeo konkurenciju u ligi, a to sve govori kakva je sjajna sezona iza njega. Naravno Leipzig ove godine nije igrao Ligu Prvaka i bit će ih zanimljivo gledati iduće sezone kada se budu morali boriti na tri fronta. 
Iza Lepziga na trećem mjestu s 3 boda manje smjestila se Borussia Dortmund. Ono što nije uspio Lewandowski već dvije sezone, uspio je Aubameyang. Zabio je 31 pogodak, probio je tu granicu od 30 pogodaka i postao tek četvrti igrač kojem je to pošlo za rukom. Dosada su to uspjeli samo Lothar Emmerich, Gerd Müller i Dieter Müller. Borussia je dosta loše ušla u sezonu, prvi dio sezone su se kretali između šestog i sedmog mjesta, da bi u drugom dijelu malo pritisnuli gas i osigurali si tu treću poziciju. Naravno Borrussia igra i u finalu kupa protiv Frankfurta i ukoliko to osvoje, možemo reći da su imali uspješnu sezonu. 




Iza Borussie na četvrtom mjestu smijestilo se još jedno iznenađenje, a to je Hoffenheim.Ekipa koja se prošle sezone grčevito borila za opstanak ove godine je napravila pravu malo senzaciju. Predvodio ih je Andrej Kramarić s 15 pogodaka, a ključne uloge su odigrali Niklas Sule i Sebastian Rudy. Veliku ulogu je odigrao i Oliver Baumann koji je imao izvrsnu sezonu iza sebe. Upisao je 113 obrana, što je ujedno i najviše u ligi. Nisu baš sjajno ušli u sezonu, ali nakon samo nekoliko kola kao da se sve posložilo, došli su do četvrte pozicije, a zatim bez previše oscilacija tu istu zadržali do kraja sezone. Dobre igre Hoffenheima nisu prošle neprimjećeno i Bayern Munich je već osigurao usluge Niklasa Sulea i Sebastiana Rudya koji bi na ljeto trebali prijeći u njihove redove. Sada se samo postavlja pitanje da li će Hoffeinheim uspjeti nadoknaditi gubitak i pripremiti se za nadolazeće kvalifikacije za Ligu Prvaka.
Na petom mjestu smjestio se Koln s 49 osvojenih bodova. Prva zvijezda je svakako Anthony Modeste. Postigao je skoro polovicu golova svoje ekipe, točnije od 51 gola koje je zabio Koln 25 su djelo Modestea. Koln je ušao u sezonu fantastično, prvi dio sezone su se kretali između četvrtog i petog mjesta, dok su drugi dio sezone bili praktično zacementirani na sedmom mjestu, kako bi na kraju u zadnjem kolu prestigli Herthu i Freiburg i uzeli petu poziciju.




Na šestom mjestu ujedno i zadnjem koje vodi u Europu našla se Hertha. Imali su isti broj bodova kao i Koln ali nešto lošiju gol razliku. Njihova priča je zapravo slična kao i Kolnova. Ulazak u sezonu odličan, prvi dio sezone su bili oko trećeg mjesta, kako bi na kraju pali na peto, a to peto onda izgubili u zadnjem kolu.Predvodio ih je Ibišević s 12 pogodaka.
Na sedmoj poziciji s bodom manje smjestio se Freiburg. Povratnik iz druge lige je totalna suprotnost u usporedbi s dosadašnjim klubovima. Oni su imali dosta lošiji ulazak u sezonu, no kako je sezona odmicala tako se i njihova kvaliteta igre dizala. Dva kola prije kraja su čak bili i peti ali tu poziciju nisu uspjeli zadržati. Freiburg još uvijek može zaigrati u kvalifikacijama za Europsku Ligu (ovisno o ishodu finala kupa).



Iza Freiburga na osmom mjestu našao se Werder Bremen.Werder je klub koji je svake godine u konstantnom padu. Ova sezona nije iznimka njihov ulazak u sezonu je bio katastrofalan. Pola sezone su proveli oko zone ispadanja, kako bi na kraju napravili niz od 9 pobjeda i 2 remija, spasili se ispadanja i zauzeli to osmo mjesto. Predvodio ih je Max Kruse s 15 pogodaka. Ove sezone su se izvukli, a nama samo preostaje vidjeti hoće li i iduće.
Jednak broj bodova, no nešto lošiju gol razliku imala je Borussia Mönchengladbach koja je zauzela deveto mjesto. Ekipa koja je zadnje dvije sezone bila dio elite, ove godine je razočarala.Ušli su solidno u sezonu, ali čini se da ih je Liga Prvaka malo previše potrošila i da jednostavno nisu mogli pratiti ritam.


Gornji dom tablice zatvaramo s deseto plasiranim Schalkeom. Još jedna ekipa koje je ove sezone podbacila. Schalke je kao i Werder imao katastrofalan start, nakon 5 kola imali su 5 poraza. Nakon toga su se ipak malo trgnuli nanizali par dobrih rezultata u uspjeli uhvatiti deseto mjesto.
Na 11. mjestu našao se Eintracht Frankfurt s 42 osvojena boda (bodom manje od deseto plasiranog Schalkea). Možemo reći da je ovo ekipa koja je najviše oscilirala tijekom ove sezone. Odličan ulazak u sezonu, cijelo vrijeme su bili u gornjem domu, čak su i tri tjedna držali treću poziciju. Na kraju ipak nisu mogli pratiti ritam i malo su pali. Vrijedi i napomenuti da je Frankfurt došao i do finala kupa. Tamo ga čeka Borussia Dortmund. Frankfurt je u zadnja tri susreta dva puta slavio, tako da nisu bez šansi u finalu kupa. Niko Kovač je uspio preporoditi ekipu i ovo je za njih svakako uspješna sezona.



S bodom manje od Frankfurta na 12. mjestu je Bayer Leverkusen. Još jedna ekipa koju smo navikli gledati među elitom, ove sezone je razočarala. Cijelu sezonu su proveli na sredini ljestvice, vidjelo se da to nije onaj Bayer od prošle sezone. Sezona koju bi Bayer trebao što prije zaboraviti, jer mogu puno bolje.
Na 13. mjestu našao se Augsburg. Ekipa koja nije ni podbacila, ni iznenadila. Odigrali su jednu solidnu sezonu. Malo su pokleknuli u drugom djelu sezone kada su bili u zoni ispadanja, ali na kraju zasluženo ostaju u prvoj ligi.



Isti broj bodova osvojio je i Hamburger, ali zbog lošije gol razlike zauzeo je 14. mjesto. Ekipa koju smo inače navikli gledati oko ove pozicije. Ova sezona nije se puno razlikovala od dosadašnjih. Loš start u sezonu, većinu vremena su proveli na 16. mjesto, kako bi u zadnjem kolu preskočili Wolfsburg i spasili se od doigravanja.
S bodom manje na 15. mjestu nalazi se Mainz. Svakako ekipa od koje se očekivalo više. Imali su dosta dobar ulazak u sezonu, no kako su kola prolazila oni su igrali sve lošije. Na kraju ih je od 16. mjesta spasila gol razlika.
Na 16. mjestu nalazi se Wolfsburg. Predvodio ih je Mario Gomez s 16 pogodaka. Definitivno jedno od najvećih razočarenja ove sezone. Cijelu sezonu su igrali podjednako loše i uspješno izbjegavali tu zonu ispadanja, kako bi na kraju u zadnjem kolu pali na 16. mjesto i završili u doigravanju. U prvom susretu su pobijedili Braunschweig rezultatom 1 : 0. Wolfsburg je u konstantnom padu i ljudi u klubu se ozbiljno moraju zapitati kako ovaj pad zaustaviti.



Na 17. i 18. mjestu su ekipe koje iduće sezone nećemo gledati u prvoj ligi, a to su Ingolstadt i Darmstadt. Ingolstadt je cijelu sezonu čvrsto držao to 17. mjesto, dok je Darmstadt čak imao i solidan ulazak u sezonu. Ali i oni su na kraju pali i zacementirali to 18. mjesto. Zanimljivo je da su ove dvije ekipe prije dvije sezone ušle zajedno u prvu ligu. Kako su zajedno ušli u prvu tako će se zajedno i vratiti nazad.

Bundesliga je završila. Bayern je osvojio svoju petu uzastopnu titulu. RB Leipzig i Hoffenheim su definitivno najveća iznenađenja, dok je Wolfsburg najviše razočarao. Preostaje nam još ispratiti uzvrat doigravanja i finale kupa.

Bundesliga nakon 34 kola


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUDAC SE NAŠALIO SA NAVIJAČEM ARSENALA!

Jedan 16-godišnji navijač engleske reprezentacije je odlučio ući na teren i prekinuti susret kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo između Engleske i domaćina Malte.  Zbog svog postupka se našao i pred sudom, a da stvari budu gore sudaca mu se odlučio narugati zbog tima za koji navija. Mladi navijač je prije svog "poduhvata" o planovima obavijestio sve svoje pratitelje na Instagramu, napisavši: "Biti ću uživo na Instagramu...svi gledajte ulijetanje na teren na utakmici Malte i Engleske." On je svoje planove ispunio, ali je priveden od strane policajaca na stadionu, pa se jučer ujutro pojavio pred sudom na Malti. Ovaj neimenovani navijač je kažnjen jednogodišnjom zabranom posjećivanja sportskih događaja na Malti, a tokom pojavljivanja pred sudom, sudaca Joe Mifsud ga je pitao za koji klub navija. Mladić je odgovorio da je to Arsenal, a sudac mu je šaljivo odgovorio: "Vi uvijek dođete blizu, ali nikada ništa ne osvojite." Inače sudac Mifsud j

IMAM KVALITETU DA IGRAM U JAKO VELIKOM KLUBU IDUĆE SEZONE!

Veznjak Liverpoola Emre Can vjeruje da ima nogometne sposobnosti koje zahtijevaju da sljedeće sezone igra u "jako velikom klubu". Očekuje se da on na ljeto napusti Liverpool kao slobodan igrač jer mu u lipnju ističe ugovor sa Redsima. Can nije uspio da se dogovori oko uslova sa Redsima oko produžetka ugovora i jako se često povezuje sa Juventusom koji je voljan da mu pruži 5.000.000 eura godišnje. Nijemac je rekao da neće donijeti konačnu odluku do ljeta, ali inzistira da bi potencijalni klub koji ga želi trebalo da bude spreman dobro da plati to zadovoljstvo. Nema problem Can da igra u bilo kojoj od jačih liga... "Naravno da me i Bundesliga interesira, zašto da ne? Iako moram da kažem da je kvaliteta lige pala posljednjih godina" , rekao je Can. Naravno da mu se Premier liga sviđa zbog novca. "Klubovi iz Premier lige imaju snagu da potroše više novca na igrače od bundesligaša. To je jako, jako važno za nogometaše " , iskren je Can. Gdje vidi

Sve će to Džeko pozlatiti

Sjećam se, negdje prije godinu dana, gledao sam košarkašku utakmicu između Crvene Zvezde i  CSKA Moskve. Na toj utakmici sam vidio nešto što je na Balkanu opće prihvaćena stvar. Navijači Crvene Zvezde (doduše mlađa publika), je vrijeđala i zviždala svom idolu Milošu Teodošiću. Čovjeku koji je puno dao tom klubu, koji je dao još duplo više samoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije, koji je 3 puta više napravio za svoju državu. Pitate se kakve veze ima Teodošić sa Džekom? Sve je već to Edin Džeko proživio. Na Balkanu je klasična priča. Ljudi umorni od politike i lošeg života, jedino veselje traže u sportu (odnosno nogometu). Kada ljubimac zabija i vuče sam ekipu ili reprezentaciju, onda ga se diže do neba, svatko bio dao i zadnju koricu kruha za svog idola koji ga uveseljava u napaćenom životu. Tako je i u susjednoj nam državi Bosni i Hercegovini. Edin Džeko je karijeru počeo još davne 1996. godine u pogonu nogometnog kluba Željezničara. Tek 2003. godine potpisuje prvi profe