Preskoči na glavni sadržaj

Rezime - Ligue 1

Jučer smo malo pisali o najkompetitivnijoj ligi na svijetu, a danas ćemo nešto više reći o prvoj francuskoj nacionalnoj ligi i o sezoni klubova koji su dio iste. Francuska liga spada među top 5 najboljih europskih liga. No ove sezone na europskoj sceni nisu pokazali svu svoju raskoš. Definitivno najveće razočarenje je priredio PSG koji je na domaćem terenu pobijedio Barcelonu s 4:0, da bi u uzvratu odigrao nikad goru utakmicu u povijesti kompletne Lige Prvaka i tako izgubio s 6:1 i ispao, iako su u prvoj utakmici ostvarili ogromnu prednost. Monaco je priredio iznenađenje ove godine u Ligi Prvaka. Momčad Leonarda Jardima je dogurala sve do polufinala Lige Prvaka predvođena novom mladom zvijezdom u usponu - napadačem Kylianom Mbappeom. Tu ih je izbacio finalist Juventus koji ove sezone igra jako dobar nogomet. Lyon je došao do polufinala Europske Lige, a onda ga je Ajax izbacio s nevjerovatnih 5:4 u ukupnom rezultatu. Niti jedan francuski klub nije ove sezone stigao do finala europskih natjecanja, ali mora se napomenti kako su bili blizu te da naredne godine možemo očekivati možda i veći iskorak nekog od njih.





Vratimo se ligi, njihovoj nacionalnoj ligi. Kako u europskim natjecanjima, tako i u domaćoj ligi, PSG je ponovno najveći gubitnik. Ove sezone su doveli Unaia Emeryja koji je napravio čuda sa Sevillom ne bi li napali trofej Lige Prvaka. Kada se pogleda kompletna sezona, PSG je razočarao na oba fronta. 27. datuma ovog mjeseca igrat će finalnu utakmicu protiv Angersa u finalu nacionalnog kupa ne bi li bar na neki način spasili sezonu od potpunog promašaja. Vjerujem kako će u novom prijelaznom roku tražiti nova pojačanja, nova imena u svojim redovima, iako se na prvu loptu postavlja pitanje koliko je to potrebno.
Sada kada smo se dotaknuli najvećeg promašaja ove sezone u francuskoj ligi (PSG, osvojeno drugo mjesto sa 87 bodova), vratimo se na prvo i na jednu od najboljih sezona kluba iz kneževine kako bi kompletirali vrh tablice i klubove koji će naredne sezone direktno u skupine Lige Prvaka iz ovog prvenstva. U pravu ste, radi se o Monacu. Monaco je ove sezone pokazao i dokazao da se uz rad i talent može puno toga napraviti. Ekipa predoveđena iskusnim Falcaom, mladom nadom europskog, ali i svjetskog nogometa Mbappeom, ostvarila je nevjerojatan uspjeh. Osvojili su prvenstvo sa 95 bodova, odnosno 8 više od drugoplasiranog PSGa. Došli su do polufinala Lige Prvaka, a tamo su junački pali u srazu protiv Juventusa. Došli su i do polufinala nacionalnog kupa, ali tamo ih je PSG porazio s 5:0. Iako je u jednu ruku to i razumljivo jer su sve svoje karte bacili na prvenstvo i na Ligu Prvaka, svakako ostaje gorak okus visokog poraza prvog rivala. Možemo zaključiti kako su se u Monacu rodile nove zvijezde. Prva je svakako mladi Mbappe, ali tu ima igrača kao što su Mendy, Bernardo Silva, Fabinho i Lemar. Ali moramo u tom zaključku navesti kako je ovaj Monaco napravio dobru podlogu za sljedeću sezonu i da moraju na ovom nastaviti graditi svoj uspon ka vrhu, tamo gdje su nekada bili.




Sada kada smo kompletirali prva dva mjesto, dolazimo do trećeg i tamo nas čeka najveće iznenađenje ove sezone, a to je klub Nice. Sa 78 bodova (devet manje od PSGa) smjestili su se na trećoj poziciji, ali valja napomenuti kako su Lyon, koji se nalazi na četvrtom mjesto, ostavili iza sebe s čak 11 bodova prednosti. To je svakako ogroman podvig jer se ovom klubu pruža šansa da naredne sezone zaigra u Ligi Prvaka i zablista pod velikim svjetlima europskog nogometa. Kao prvo ime ovog kluba ističe se "Zločesti dečko" Mario Balotelli koji je ujedno bio glavni igrač ovog kluba, kao i prvi strijelac sa 17 pogodaka u svim natjecanjima.
Što se četvrtog kluba tiče, Lyon je pao pred kraj sezone, a sve to je rezultiralo velikim izgredima na njihovim utakmicama u finišu. Teško je ovdje reći što je uzrok, a što posljedica jer ima dosta špekulacija i s jedne i s druge strane priče. Mi na temelju odgledane sezone možemo zaključiti kako je Lyon ostvario dobar početak u sezonu, poslije je malo pao, a onda je zadržao jednu konstantu s kojom su na kraju i završili na četvrtom mjestu. To ih naredne godine vodi u kvalifikacije za Europsku Ligu.




Kad smo kod Europske Lige, odnosno kvalifikacija za istu, naredne sezone klub koji zatvara listu francuskih ekipa u Europi je Marseille. Oni su završili na petoj poziciji, a to je zadnje mjesto koje vodi u Europu naredne sezone. Sa osvojenih 62 boda smjestili su se na petoj poziciji iza Lyona s 5 bodova manje (Lyon ih ima 67). Nekadašnji igrač Lyona, robusni napadač Bafetimbi Gomis je prvo ime kluba ako gledamo pogotke. Ove sezone ih je skupio 20, a Payet je došao ove zime i definitivno će biti zanimljivo pratiti Marseille naredne sezone, kako u nacionalnoj ligi, tako i u onoj europskoj.
Bordeaux je klub koji naredne sezone neće nastupa u Europi. Oni su završili na šestom mjestu i za razliku od Marseillea, oni su ti koji su ubilježili lagani pad. Marseille je imao jedan prosječan ulazak u sezonu, ali su se digli i preskočili Bordeaux, dok su oni ubilježili jedan lakši pad i završili tek jedno mjesta ispod onog kojeg vodi u Europu. Što reći osim: "Tako blizu, a tako daleko.".




Sada dolazimo do sedme pozicije i drugog, po meni, najvećeg iznenađenja ove sezone u francuskoj ligi. Riječ je o klubu Nantes koji je katastrofalno ušao u sezonu, ali se dozvao k sebi početkom druge polusezone i tako ubilježio značaj korak prema naprijed. Cijelo vrijeme su napredovali kroz utakmice i tako su kroz jednu polusezonu stigli do sedme pozicije koja je itekako dobra platforma za narednu sezonu. Emiliano Sala je vodio ovu ekipu s 14 pogodaka u svim natjecanjima.
Bod iza njih smjestio se Saint-Etienne na osmoj poziciji s 50 bodova. Za ovaj klub možemo reći kako su bili jedni od najkonstantniji ove sezone, ako pogledamo po mjesto na tablici. Od početka, pa do samog kraja su uvijek bili oko ovog mjesta ili možda dva gore, odnosno dolje. To je sve prihvatljivo i možemo slobodno zaključiti kako je S. Etienne ove sezone odradio jedan posao koji se za njihove standardne može nazvati iznad prosječnim.



Rennes s istim brojem bodova kao i S. Etienne pozicionirao se na devetoj poziciji zbog lošije gol razlike. Oni su se tokom cijele sezone vrtili oko sredine tabele i tu su ostali. Najbolji plasman tokom sezone je bilo četvrto mjesto koje nisu uspjeli zadržati. Giovanni Sio je njihovo prvo ime, a ujedno i prvi strijelac kluba s 9 golova u svim natjecanjima.
Gornji dom tablice zatvaramo s Guingampom. Oni su sezonu završili s istim brojem bodova kao i dva kluba ispred njih, ali njihova nesreća je bila ta što su imali najveću razliku (u minusu) što se gol razlike tiče u odnosu na dva kluba ispred. Oni su se isto tako vrtili oko sredine, ali njihov najbolji plasman tokom sezone je bilo prvo mjesto na kojem su se zadržali tek jedno kolo.


Donji dom tablice s 11. mjesto otvara bivši klub današnjeg mega popularnog igrača, Edena Hazarda - Lille. Daleko ispod očekivanja. De Perville je prvo ime kluba s 14 golova u svim natjecanjima za klub koji je zadnjih sezona u laganom padu. S tek 46 osvojenih bodova smjestio se na 11. poziciji. Možda je ovoj poziciji najviše kumovao loš prvi dio sezone, gdje su se vrtili oko zone ispadanja, ali su u drugom dijelu malo popravili rezultate i tako su došli do ove, ali baš i ne zavidne pozicije.
Odmah iza njih smjestio se Angers. Angers je ove sezone došao do finala nacionalnog kupa i ako ga osvoje to će uvelike spasiti sezonu. Nije ni ova pozicija toliko razočarenje s obzirom na očekivanja koja su postavili u klubu. Dva puta su se doveli do zone ispadanja, ali su se oba puta uspješno vratili i zauzeli mjesto u sredini tabele s istim brojem bodova kao i Lille, ali s lošijom gol razlikom.


Na 13. poziciji se smjestio Toulouse. S dva boda manje od Angersa Toulouse je završio svoju ispod prosječnu sezonu. Martin Braithwaite je njihov prvi strijelac u klubu s 12 golova. Moramo biti iskreni i priznati da su nam podigli očekivanja na početku sezone i dobrim ulaskom. Bili su tu negdje oko četvrtog mjesta, a onda je uslijedila katastrofalna druga polusezona, pa je pad forme popratio i pad na ljestvici.
S jednim bodom manje, na jednoj poziciji ispod smjestio se klub Metz. njihova priča ove sezone je fascinantna. Možemo ju okarakterizirati od uzrečicom "od raja do pakla, pa nazad u sredinu". Odličan start u sezonu su odradili igrači Metza, ali odmah nakon dobrog početka uslijedio je katastrofalan niz. Pali su sve do zone ispadanja, ali su skupili dovoljno snage i izdigli se iz ponora i tako vratili u nešto ispod prosjeka.



Poziciju broj 15 otvara bivši klub Girouda, Montpellier. U 38 kola skupili su 39 bodova i tako sezonu završili točno onoliko koliko im treba da ne ispadu iz prvenstva. Tokom prvenstva uvijek su bili oko tog mjesta i baš ni u jednom slučaju nisu zahvatili zonu ispadanja. Steve Mounie je njihovo prvo ime i prvi strijelac kluba s 14 golova. Nadajmo se da će iduće sezone odigrati bolje, nego je to bilo ove.
Sada dolazimo do 16. mjesta na kojem je odsjela ekipa Diona s 37 bodova. Toliko ima i 17. ekipa Caen koja je jedno mjesto ispod zbog lošije gol razlike. Ove dvije ekipe su ostale izvan zone ispadanja, ali interesantna je ta činjenica da su obje plesale po samom rubu tokom cijele sezone i baš za tu malu razliku su i ostali izvan opasne zone. Samo jedna pobjeda klubova koji su ostali u crvenoj zoni stavio bi ove dvije ekipe na velike muke jer bi imali tada isti broj bodova.



Lorient je ekipa koja je svoje putovanje kroz sezonu završila na 18. poziciji s 36 bodova. Oni su momčad koja je najduže vremenski bila na posljednjoj poziciji, ali su pred kraj sezone malo podigli formu i izborili su doigravanje za opstanak protiv Troyesa, koje je na rasporedu ovog ponedjeljka. Nakon toga će znati koliko je ova sezona bila "uspješna".
Dvije ekipe koje ispadaju iz lige su Nancy koji je sezonu završio na 19. poziciji i Bastia koja je završila kao posljednja ekipa u prvoj ligi. Za razliku od Nancyja, koji je gotovo cijelo vrijeme bio u zoni ispadanja, Bastia se tek na kraju sezone užasno spustila i tako sezonu okončala kao posljednja. To je samo dokaz koliko loša forma i u samom finišu sezone može utjecati na poziciju. Oni će svoju sreću morati potražiti u drugoj ligi naredne sezone te ponovno pokušati izboriti svoje mjesto u prvoj francuskoj ligi.



Manje više, to bi bilo to. Francusko prvenstvo je završilo, a nama samo preostaje odgledati utakmicu između Lorienta i Troyesa kako bi saznali tko će naredne sezone igrati u prvoj, a tko u drugoj ligi. Monaco je završio kao pobjednik, Nice kao iznenađenje, a PSG kao gubitnik. Neke ekipe su podbacile, a paralelno tom, neke su napravile i ostvarile fantastičan podvig. Sezona je bila napeta do samog kraja, vjerujem da nas očekuje u najmanju ruku slična sljedeća sezona.

Tabela Ligue 1 nakon 38 odigranih kola


Pratite nas na facebook stranici.
Uskoro izlazi i YouTube Kanal, pa očekujemo dosta "subova" kako bi zajedno pratili i uživali u nogometu.
Magazin lOb.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUDAC SE NAŠALIO SA NAVIJAČEM ARSENALA!

Jedan 16-godišnji navijač engleske reprezentacije je odlučio ući na teren i prekinuti susret kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo između Engleske i domaćina Malte.  Zbog svog postupka se našao i pred sudom, a da stvari budu gore sudaca mu se odlučio narugati zbog tima za koji navija. Mladi navijač je prije svog "poduhvata" o planovima obavijestio sve svoje pratitelje na Instagramu, napisavši: "Biti ću uživo na Instagramu...svi gledajte ulijetanje na teren na utakmici Malte i Engleske." On je svoje planove ispunio, ali je priveden od strane policajaca na stadionu, pa se jučer ujutro pojavio pred sudom na Malti. Ovaj neimenovani navijač je kažnjen jednogodišnjom zabranom posjećivanja sportskih događaja na Malti, a tokom pojavljivanja pred sudom, sudaca Joe Mifsud ga je pitao za koji klub navija. Mladić je odgovorio da je to Arsenal, a sudac mu je šaljivo odgovorio: "Vi uvijek dođete blizu, ali nikada ništa ne osvojite." Inače sudac Mifsud j

IMAM KVALITETU DA IGRAM U JAKO VELIKOM KLUBU IDUĆE SEZONE!

Veznjak Liverpoola Emre Can vjeruje da ima nogometne sposobnosti koje zahtijevaju da sljedeće sezone igra u "jako velikom klubu". Očekuje se da on na ljeto napusti Liverpool kao slobodan igrač jer mu u lipnju ističe ugovor sa Redsima. Can nije uspio da se dogovori oko uslova sa Redsima oko produžetka ugovora i jako se često povezuje sa Juventusom koji je voljan da mu pruži 5.000.000 eura godišnje. Nijemac je rekao da neće donijeti konačnu odluku do ljeta, ali inzistira da bi potencijalni klub koji ga želi trebalo da bude spreman dobro da plati to zadovoljstvo. Nema problem Can da igra u bilo kojoj od jačih liga... "Naravno da me i Bundesliga interesira, zašto da ne? Iako moram da kažem da je kvaliteta lige pala posljednjih godina" , rekao je Can. Naravno da mu se Premier liga sviđa zbog novca. "Klubovi iz Premier lige imaju snagu da potroše više novca na igrače od bundesligaša. To je jako, jako važno za nogometaše " , iskren je Can. Gdje vidi

Sve će to Džeko pozlatiti

Sjećam se, negdje prije godinu dana, gledao sam košarkašku utakmicu između Crvene Zvezde i  CSKA Moskve. Na toj utakmici sam vidio nešto što je na Balkanu opće prihvaćena stvar. Navijači Crvene Zvezde (doduše mlađa publika), je vrijeđala i zviždala svom idolu Milošu Teodošiću. Čovjeku koji je puno dao tom klubu, koji je dao još duplo više samoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije, koji je 3 puta više napravio za svoju državu. Pitate se kakve veze ima Teodošić sa Džekom? Sve je već to Edin Džeko proživio. Na Balkanu je klasična priča. Ljudi umorni od politike i lošeg života, jedino veselje traže u sportu (odnosno nogometu). Kada ljubimac zabija i vuče sam ekipu ili reprezentaciju, onda ga se diže do neba, svatko bio dao i zadnju koricu kruha za svog idola koji ga uveseljava u napaćenom životu. Tako je i u susjednoj nam državi Bosni i Hercegovini. Edin Džeko je karijeru počeo još davne 1996. godine u pogonu nogometnog kluba Željezničara. Tek 2003. godine potpisuje prvi profe