Preskoči na glavni sadržaj

Rezime - Talijanska liga



Jučer nam je završila talijanska liga. Zadnje kolo je odredilo direktnog putnika u Ligu Prvaka i neočekivani opstanak Crotonea. Dominacija Juventusa kroz cijelu sezonu, uzaludni pokušaji Rome i Napolija da iznenade velikoga diva talijanskoga nogometa. Još jedna sezona za zaborav za ekipe Milana i Intera i velika iznenađenja u Atalanti.

Pa krenimo...

Juventus je još jednom pokazao zašto se nalazi među najvećim nogometnim ekipama današnjice. Furiozan start na početku sezone, šokovi  protiv Milana i Intera nije uzdrmalo "Staru damu". Juventus  je uzimao kikseve protivnika i tako, na prvi pogled možda i ne, uvjerljivo uzeo šestu titulu za redom u Italiji. Higuain i Dybala su predvodili napad ekipe iz Torina po 24, odnosno 11 golova u ligi.
Sjajna pojačanja na početku sezone su urodili plodom (Higuain, Alves, Pjanić). Juventus čeka finale Lige Prvaka (protiv Real Madrida) i šansu da osvoji trostruku krunu ove sezone.



Roma je ove godine odigrala jako pristojan nogomet. Izuzetno napadački orijentirana igram pod palicom Luciana Spallettia im je donijela drugu poziciju na kraju sezone. Mrlja koja će ih svakako progoniti je poraz u kvalifikacijama za Ligu Prvaka u Rimu od Porta (0-3). Titulu najboljeg strijelca je odnio Bosanskohercegovački napadač Edin Džeko s nevjerojatnih 29 golova (jedan gol mu je falio za magičnu brojku od 30 golova), pritom je dodao i 9 asistencija. Salah je odigrao briljantnu sezonu iza sebe, 15 golova i 11 asistencija je definitivno za svaku pohvalu. Ono što je obilježilo najviše ovu sezonu u rimskom klubu je "rat" na relaciji Spalletti - novinari - Totti. Legenda i ikona kluba, je odigrao zadnju utakmicu u svom voljenom dresu. Francesco Totti ima 41 godinu, ali što narod kaže „forma je prolaza, a klasa vječna“. 



Napoli je završio sezonu na trećem mjestu. Navijači Napolija mogu biti zadovoljni sa sezonom, odlaskom Higuaina nitko nije očekivao da će Napoli završiti sezonu na visokom trećem mjestu. Eksplozija Mertensa (28 golova na kraju sezone), Insignea i Callejona je bilo dovoljno da se izostanak Higuaina niti ne osjeti. Najbolji napad u ligi (94 gola) je svakako za pohvalu. Dogurali su do osmine finala Lige prvaka gdje je Real Madrid ipak bio razina više.



Atalanta je najljepša priča ove sezone, izuzetno mlada ekipa pod vodstvom Giana Piera Gasperinia je iznenadila cijelu talijansku javnost. Alejandro Gomez (16 golova i 10 asistencija) i Franck Kessie (najvjerojatnije odlazi na ljeto u Inter ili Milan), su uzdanice ove ekipe. 



Lazio je napravio korak naprijed pod vodstvom Simone Inzaghija. Sergej Milinković Savić je odigrao nevjerojatnu sezonu i glavna je karika kluba iz Rima. Najveći klubovi u Italiji se zanimaju za "Bijelog Pogbu" i biti će ga teško zadržati kroz par godina. Došli su i do finala kupa, ali Juventus je ipak bio jača ekipa


Šta reći za Inter, Milan i Fiorentinu??? Sezona za zaborav! Inter mijenja trenera tjedan dana prije početka sezone, dovodi se Nizozemac F. de Boer, koji se zadržao samo tri mjeseca. Stefano Pioli preuzima klupu, a forma i dalje ista. Pioli je dobio otkaz i Inter traži novog trenera. Icardi i Perišić su igrači koji jedini mogu dobiti prolaznu ocjenu za ovu sezonu. Milan je krenuo sjajno u sezonu, ali kasnije je igrao na relaciji toplo-hladno. Berlusconi je prodao klub Kinezima, biti će jako zanimljivo pratiti ih u idućoj sezoni. Fiorentina je isto igrala na relaciji toplo-hladno. Nikola Kalinić (15 golova) i Federico Bernardeschi (11 golova) su bili najbolji akteri ove sezone. Puno posla čeka ove uspavane divove talijanskoga nogometa.



Torino ima izuzetno dobru sezonu iza sebe. Siniša Mihajlović je napravio ratnike od ekipe koja je stalno u sjeni svog gradskog kluba (vječitoga neprijatelja) Juventusa. Belotti ima sezonu za pamćenje (26 golova) uz Falquea i Ljajića glavne uzdanice ekipe. Teško će najbolji strijelac svoga tima ostati u Torinu i iduće sezone. Sampdoria je odigrala prosječnu sezonu. Vjerojatno bi i prestigli Torino da nisu imali niz od 8 utakmica bez pobjede. Quagliarella i u svojoj 34. godini života trpa mreže (12 golova). Relativno očekivana sezona za ekipu iz Ligurije.



Cagliari je jedno od veći iznenađenja ove sezone. Prvak druge lige se sjajno predstavio ove sezone u prvoj ligi i zasluženo osigurao opstanak na visokom 11 mjestu. Borriello je predvodio svoj tim to 11 pozicije sa 16 ligaških golova.

Sassuolo je podbacio ove sezone. Nakon što su izborili prošle sezone Europsku Ligu, ove sezone su dosta loše igrali. Očekivao se korak naprijed, a napravili su korak nazad. Eusebia Di Francesca čeka puno posla jer svi znamo da mogu puno puno bolje.



Udinese, Chievo i Bologna su imali prosječene sezone, manje više od njih se to i očekivalo. Cyril Thereau je predvodio napad ekipe sa Udina sa 12 golova. Chievo je doduše napravio korak unazad, iako se to i očekivalo. Nakon lanjske sezone i sjajnog 9. mjesta ekipa je ove sezone završila na 14. poziciji. Bologna je očekivano zadržala i dalje prvoligaški status. Za to je zaslužan ponajviše Destro, koji je zabilježio 11 golova ove sezone.

Geona je ekipa koja je razočarala ove sezone. Doveden je hrvatski stručnjak Ivan Jurić (napravio je ogroman uspjeh s uvođenjem Crotonea u prvu ligu), ali ova sezona je za što prije zaboraviti. Jurić je prvo dobio otkaz na klupi Genove koja ga je kasnije vratila jer jednostavno nitko nije htio preuzeti ekipu koja je bila u očajnoj formi. Napadač Simeone (sin od trenera A. Madrida, Diega Simonea) je završio sezonu sa 12 golova. Puno posla čeka trenera i samu upravu ekipe iz Ligurije.



Crotone je napravio nemoguće! Cijelu sezonu su bili u zoni za ispadanje i na kraju uspjeli u zadnjem kolu da preskoče Empoli i osiguraju opstanak u ligi. Nikada se u povijesti Serije A nije dogodilo da ekipa koja na polusezoni ima samo devet bodova na kraju ostane u prvoj ligi. U tome je uspjela ekipa Davide Nicole. Ipak, velike zasluge za to idu na račun Palerma, koji je u posljednjem kolu odigrao pošteno (zatvorili usta teoretičarima zavjere da će pustiti utakmicu radi više novaca od tv prava) savladao Empoli, koji će sa njim u Seriju B. 



Empoli je svoju sezonu završio na 18. mjestu. Nitko nije očekivao takav pad ekipe sa Tuscanye. Ostajem im nada da će iduće sezone napraviti ekspresan povratak u prvu ligu.
Palermo je ispao ali pokazao svoj sicilijski ponos u zadnjoj utakmici pobijedivši Empoli (2:1) i tako ih poslao u drugu ligu. Nestorovski, jedini igrač koji može dobiti prolaznu ocjenu je završio sezonu sa 11 golova, što je i najviše od igrača u ekipi Palerma.

Pescara je došla kroz playoff u prvu ligu. Cijela sezona je bila više nego očajna. Povratak Zdeneka Zemana i njegovog totalno napadačkoga nogometa nije spasilo ekipu od ispadanja.



Zaključak:Hit sezone je defintivno mlada ekipa Atalante, Cagliaria i nevjerojatan povratak Crotonea u život. Razočarenje su Sassuolo, Inter i Genova.


To bi bila i zadnja liga za ovu sezonu. Pisani rezime je odrađen. Nakon utakmice Lige Prvaka možete očekivati video rezime sezone po ligama.
Tablica nakon zadnjeg kola



Lajkajte nas na facebooku!
Očekujemo i Vaše "subove" na našem YouTube Kanalu koji uskoro dolazi.

Ekipa Magazina lOb.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUDAC SE NAŠALIO SA NAVIJAČEM ARSENALA!

Jedan 16-godišnji navijač engleske reprezentacije je odlučio ući na teren i prekinuti susret kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo između Engleske i domaćina Malte.  Zbog svog postupka se našao i pred sudom, a da stvari budu gore sudaca mu se odlučio narugati zbog tima za koji navija. Mladi navijač je prije svog "poduhvata" o planovima obavijestio sve svoje pratitelje na Instagramu, napisavši: "Biti ću uživo na Instagramu...svi gledajte ulijetanje na teren na utakmici Malte i Engleske." On je svoje planove ispunio, ali je priveden od strane policajaca na stadionu, pa se jučer ujutro pojavio pred sudom na Malti. Ovaj neimenovani navijač je kažnjen jednogodišnjom zabranom posjećivanja sportskih događaja na Malti, a tokom pojavljivanja pred sudom, sudaca Joe Mifsud ga je pitao za koji klub navija. Mladić je odgovorio da je to Arsenal, a sudac mu je šaljivo odgovorio: "Vi uvijek dođete blizu, ali nikada ništa ne osvojite." Inače sudac Mifsud j

IMAM KVALITETU DA IGRAM U JAKO VELIKOM KLUBU IDUĆE SEZONE!

Veznjak Liverpoola Emre Can vjeruje da ima nogometne sposobnosti koje zahtijevaju da sljedeće sezone igra u "jako velikom klubu". Očekuje se da on na ljeto napusti Liverpool kao slobodan igrač jer mu u lipnju ističe ugovor sa Redsima. Can nije uspio da se dogovori oko uslova sa Redsima oko produžetka ugovora i jako se često povezuje sa Juventusom koji je voljan da mu pruži 5.000.000 eura godišnje. Nijemac je rekao da neće donijeti konačnu odluku do ljeta, ali inzistira da bi potencijalni klub koji ga želi trebalo da bude spreman dobro da plati to zadovoljstvo. Nema problem Can da igra u bilo kojoj od jačih liga... "Naravno da me i Bundesliga interesira, zašto da ne? Iako moram da kažem da je kvaliteta lige pala posljednjih godina" , rekao je Can. Naravno da mu se Premier liga sviđa zbog novca. "Klubovi iz Premier lige imaju snagu da potroše više novca na igrače od bundesligaša. To je jako, jako važno za nogometaše " , iskren je Can. Gdje vidi

Sve će to Džeko pozlatiti

Sjećam se, negdje prije godinu dana, gledao sam košarkašku utakmicu između Crvene Zvezde i  CSKA Moskve. Na toj utakmici sam vidio nešto što je na Balkanu opće prihvaćena stvar. Navijači Crvene Zvezde (doduše mlađa publika), je vrijeđala i zviždala svom idolu Milošu Teodošiću. Čovjeku koji je puno dao tom klubu, koji je dao još duplo više samoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije, koji je 3 puta više napravio za svoju državu. Pitate se kakve veze ima Teodošić sa Džekom? Sve je već to Edin Džeko proživio. Na Balkanu je klasična priča. Ljudi umorni od politike i lošeg života, jedino veselje traže u sportu (odnosno nogometu). Kada ljubimac zabija i vuče sam ekipu ili reprezentaciju, onda ga se diže do neba, svatko bio dao i zadnju koricu kruha za svog idola koji ga uveseljava u napaćenom životu. Tako je i u susjednoj nam državi Bosni i Hercegovini. Edin Džeko je karijeru počeo još davne 1996. godine u pogonu nogometnog kluba Željezničara. Tek 2003. godine potpisuje prvi profe