Preskoči na glavni sadržaj

DRUGA STRANA GARETHA BALEA!

Slika Gareth Balea na klupi za rezervne igrače s ozbiljnim izrazom lica dok posmatra događanja na terenu postala je redovna na utakmicama madridskog Reala.

Druga opcija u oba okršaja sa PSG-om, bez minute na terenu protiv Juventusa u Torinu, a onda i gotovo neprimjetnih 45 minuta u revanšu sa Starom Damom, čemu je slijedila logična selidba na klupu... Baleu su posljednje sedmice u Kraljevskom klubu došle kao osuda. Osuda jer je Zinedine Zidane izgubio strpljenje za više nego izraženu pasivnost velškog brzanca, koji nije pokazao ni trunku želje u meču koji je vrlo lako mogao da se pretvori u totalnu propast Reala.


Ronaldo je poslije teškom mukom izborenog prolaza u polufinale Lige Prvaka zatražio od suigrača više žara, energije i želje, a iako nikoga nije želio da imenuje, španjolski mediji pretpostavili su da su riječi službeno najboljeg nogometaša zemlje upućene baš Baleu. Čovjeku kome su svi počeli da okreću leđa.

Zašto? Osim spomenute nezainteresiranosti, pasivnosti u igri, dobro upućeni izvori na Iberijskom poluotoku tvrde da je Bale prestao da bude uključen u ekipna događanja u svlačionici i van nje, da jednostavno nije pokazao volju da se zajedno sa ostatkom tima bori za spas ove sezone, u kojoj je Realu ostala samo još borba za Ligu Prvaka i trinaesti trofej europskog prvaka.

Zidane je, navodno, izgubio svako povjerenje u Balea poslije onih tmurnih 45 minuta u Madridu, kada je Juventus počeo da gradi put ka senzacionalnom preokretu. Svega jedan upućen udarac ka golu  Buffona (laka odbrana), jedna promašena štikla i šest izgubljenih lopti... Poslije svega se preselio na klupu, s tim da je Ronaldo prvo pokušao da razgovara sa Baleom i udjeli mu savjet da bude malo agresivniji, energičniji... Nije upalilo. Gareth se samo nasmijao. To je bilo sve. Svjedoci događanja u Realovoj svlačionici tvrde da je izgledalo kao da Velšanin uopće nije shvaćao ozbiljnost situacije. Zato je Zidane morao da reagira i na teren pošalje Marca Asensija, mada je Francuz prvo htio u vatru da baci Vasqueza. On je, doduše, otišao na teren zajedno sa Asensijom, ali umjesto Casemira.

Šta se sa Baleom dogodilo poslije Juventusa? Nije bio u protokolu za meč protiv Malage, dok je u srijedu navečer sa strane posmatrao remi protiv Athletic Bilbaoa.
Zbog svega postavlja se logično pitanje - kada je i kako Zinedine Zidane počeo da gubi povjerenje u nekada najskuplje plaćenog nogometaša svijeta?


Sve je, tragovi tako navode, počelo još prije godinu dana. U travnju, kada je propustio dvije utakmice (Sporting Gijona, Bayerna - četvrtfinale Lige Prvaka) zbog edema u mišiću lista desne noge.
Velšanin je tada išao na privatni razgovor sa Zidaneom, kada je od svog šefa struke kategorički zahtijevao da igra El Klasiko, usprkos tome što od klupskih doktora nije dobio zeleno svjetlo. Ishod je svima dobro poznat - Bale je jedva izdržao 35 minuta na terenu. Bilo je kao dan jasno da se Bale nije potpuno oporavio od ozljede, zbog čega je sam tražio da bude zamijenjen. Ironično, problem tada nije bio u desnom listu, već u lijevom... A isti je došao kao posljedica pretjeranog oslanjanja na lijevu nogu.

Bale je tada sklonut na stranu, a umjesto njega minute su podijelili Vasquez, Asensio, čak i James Rodriguez... A 104.000.000 eura plaćeni trkač ponovo je u igri viđen tek u finalu Lige Prvaka u Kardifu, kada je odigrao nešto manje od 15 minuta u trenutku kada je Real već imao vodstvo od 3:1.
Početkom ove sezone izgledalo je da će se Zidane oslanjati na triling BBC. Umjesto toga, odlučio se za sistem 4-4-2, koji mu je dao puno više kontrole na sredini terena. Automatski, to je značilo da će Balea ostati bez važnije uloge. Na sve to Balea su ponovo snašle ozljede, propustio je 14 utakmica i na teren se vratio tek za Interkontinentalni kup. Pokazao je tada znake oporavka, ali i daje je bio bez adekvatnog prostora.

Paradoksalno zvuči, ali Zidaneova i Baleova ljubav pukla je 14. Veljače (Dan zaljubljenih), kada je Velšanin dobio svega 22 minute na terenu protiv PSG-a. Navodno, ovakva Zidaneova odluka ozbiljno je naljutila Garetha, zbog čega se javila simptomatična pasivnost i nezainteresiranost. Svjedoci događanja na klupi Reala tvrde čak da je Balea otezao sa skidanjem trenerke, a na kraju utakmice nije se obazirao na poziv kapetana Ramosa da dođe i zajedno sa ekipom pozdravi navijače. Otišao je pravo u svlačionicu, pognute glave i povrijeđene osobnosti... Isti postupak ponovio je i u meču odigranom u Parizu.

Istina, jeste se Bale našao u startnih jedanaest za meč protiv Betisa, ali je bio zamijenjen već u 73. minuti. Nije se trudio da pomogne obrani, a imao je svega dva šuta ka protivničkom golu.

„On je pokazao svoje“, kratko je tada prokomentirao Zidane.

Sve je izglednije – biti će prvi koji će spakovati kofere i otići iz Madrida na ljeto.
Pitanje je samo – Manchester United, Chelsea, PSG ili netko četvrti? Real se sigurno neće tek tako odreći svog skupocjenog nogometaša, pa je vrlo moguće da bi transfer mogao da ima devetocifrenu sumu. Prvenstveno zbog svega što je Realu donio tokom godina dok je još bio voljan da se bori za dres najtrofejnijeg kluba na zemlji. Opet, druga strana medalje sve više briše ono dobro što je pokazao...

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUDAC SE NAŠALIO SA NAVIJAČEM ARSENALA!

Jedan 16-godišnji navijač engleske reprezentacije je odlučio ući na teren i prekinuti susret kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo između Engleske i domaćina Malte.  Zbog svog postupka se našao i pred sudom, a da stvari budu gore sudaca mu se odlučio narugati zbog tima za koji navija. Mladi navijač je prije svog "poduhvata" o planovima obavijestio sve svoje pratitelje na Instagramu, napisavši: "Biti ću uživo na Instagramu...svi gledajte ulijetanje na teren na utakmici Malte i Engleske." On je svoje planove ispunio, ali je priveden od strane policajaca na stadionu, pa se jučer ujutro pojavio pred sudom na Malti. Ovaj neimenovani navijač je kažnjen jednogodišnjom zabranom posjećivanja sportskih događaja na Malti, a tokom pojavljivanja pred sudom, sudaca Joe Mifsud ga je pitao za koji klub navija. Mladić je odgovorio da je to Arsenal, a sudac mu je šaljivo odgovorio: "Vi uvijek dođete blizu, ali nikada ništa ne osvojite." Inače sudac Mifsud j

IMAM KVALITETU DA IGRAM U JAKO VELIKOM KLUBU IDUĆE SEZONE!

Veznjak Liverpoola Emre Can vjeruje da ima nogometne sposobnosti koje zahtijevaju da sljedeće sezone igra u "jako velikom klubu". Očekuje se da on na ljeto napusti Liverpool kao slobodan igrač jer mu u lipnju ističe ugovor sa Redsima. Can nije uspio da se dogovori oko uslova sa Redsima oko produžetka ugovora i jako se često povezuje sa Juventusom koji je voljan da mu pruži 5.000.000 eura godišnje. Nijemac je rekao da neće donijeti konačnu odluku do ljeta, ali inzistira da bi potencijalni klub koji ga želi trebalo da bude spreman dobro da plati to zadovoljstvo. Nema problem Can da igra u bilo kojoj od jačih liga... "Naravno da me i Bundesliga interesira, zašto da ne? Iako moram da kažem da je kvaliteta lige pala posljednjih godina" , rekao je Can. Naravno da mu se Premier liga sviđa zbog novca. "Klubovi iz Premier lige imaju snagu da potroše više novca na igrače od bundesligaša. To je jako, jako važno za nogometaše " , iskren je Can. Gdje vidi

Sve će to Džeko pozlatiti

Sjećam se, negdje prije godinu dana, gledao sam košarkašku utakmicu između Crvene Zvezde i  CSKA Moskve. Na toj utakmici sam vidio nešto što je na Balkanu opće prihvaćena stvar. Navijači Crvene Zvezde (doduše mlađa publika), je vrijeđala i zviždala svom idolu Milošu Teodošiću. Čovjeku koji je puno dao tom klubu, koji je dao još duplo više samoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije, koji je 3 puta više napravio za svoju državu. Pitate se kakve veze ima Teodošić sa Džekom? Sve je već to Edin Džeko proživio. Na Balkanu je klasična priča. Ljudi umorni od politike i lošeg života, jedino veselje traže u sportu (odnosno nogometu). Kada ljubimac zabija i vuče sam ekipu ili reprezentaciju, onda ga se diže do neba, svatko bio dao i zadnju koricu kruha za svog idola koji ga uveseljava u napaćenom životu. Tako je i u susjednoj nam državi Bosni i Hercegovini. Edin Džeko je karijeru počeo još davne 1996. godine u pogonu nogometnog kluba Željezničara. Tek 2003. godine potpisuje prvi profe