Preskoči na glavni sadržaj

KAKO JE ZIDANE UČINIO DA BBC POSTANE STVAR PROŠLOSTI?

Operacija Galaktikosi 3.0 početi će sa realizacijom od ljeta i to odavno nije tajna.

Mada se praktično mjesecima unazad naveliko priča o tome kako bi mogao da izgleda Real posle zatvaranja ljetne pijace, sve je jasnije da će konkretne promjene u Kraljevskom klubu početi od temelja prethodne verzije Reala - trilingu BBC (Bale, Benzema, Ronaldo).


Da budemo precizni, toliko je očigledno da će Florentino Perez izgled zamišljene nogometne tablice početi da mijenja upravo od skupocjenog trozupca, da je Zidane cijelu ovu sezonu proveo kako bi utabao teren za početak velikih promjena.

Zidaneova tendencija da BBC rastavi na njene sastavne dijelove i koristi samo točno određene elemente ogleda se i u prostim brojkama.

Između onog Ronaldovog isključenja u prvom meču Superkupa Španjolske sa Barcelonom do jučerašnjeg remija protiv Athletic Bilbaoa statistika neumoljivo tvrdi da je BBC već stvar prošlosti. A, kako je triling zajedničke vrijednosti od 230.000.000 eura (toliko je novca Perez utrošio za ova tri transfera) postao samo trag u pijesku? Od čestih ozljeda Geretha Balea, loše forme Benzeme i čestih taktičkih rotacija kojima se Zidane služi, Real je izgubio prepoznatljivi identitet ultimativne napadačke mašinerije što, vidjelo se u praksi, ne mora nužno da bude negativna stvar.

Ove sezone BBC je na terenu zajedno odigrao četiri od - pazite sad - pedeset i tri utakmice. Dakle - 53. Što je tek 7,5 posto! Prevedeno u minute to izgleda ovako: 370 od mogućih 4.770 minuta. Na terenu se nisu našli zajedno sve do utakmice 20. kola Primere i gaženja Deportiva (7:1), kada je Karim Benzema ušao u igru sa klupe u 64. minutu. Ronaldo i Bale već su bili na terenu.

Navijači su svoj omiljeni trio prvi put vidjeli na terenu od starta utakmice tek u narednom kolu protiv Valencije na Mestalli, što se ponovilo i u sljedećoj utakmici protiv Levantea. Ali, ono što je važno - tek je u 25. kolu protiv Alavesa na stadionu Santiago Bernabeu BBC igrao od prvog do posljednjeg minuta. Njihov posljednji zajednički meč u startnoj postavi bio je protiv Getafea u 27. rundi, da bi dva meča kasnije odigrali posljednju utakmicu zajedno u bilo kojem djelu iste. Od tada nisu bili u Zidaneovim planovima, što se potvrdilo jučer protiv Athletica, kada je Bale zamijenio Benzemu na terenu.

Zidane je BBC triling isključivao postepeno otkako je preuzeo kormilo Reala od Rafe Beniteza u siječnju 2016. U drugom djelu sezone 2015/16, odnosno svojoj prvoj polusezoni na trenerskoj klupi Benzema, Bale i Ronaldo su odigrali devet od dvadeset i sedam (27) utakmica zajedno. Odnosno – 33 posto vremena. Real je osvojio prvu od dvije uzastopne Lige Prvaka. Naredne sezone, u kojoj je Real obranio europski tron i Ušatom peharu pridodao i trofej prvaka Španjolske i Interkontinentalni kup, BBC je u Zidaneovim planovima bio samo u 16 od 60 utakmica! Čak i u kruni sezone, finalu Lige Prvaka u Kardifu protiv Juventusa, Zidane nije želio da tim vode Ronaldo, Bale i Benzema zajedno, već je ponovo išao sigurnim putem. Balea je na teren poslao tek u 77. minutu, kada je Real već imao vodstvo od 3:1. Istina, Bale je i tada imao dosta problema sa ozljedama koljena, zbog čega je Velšanin i imao ograničenu minutažu.

Ono što je Zidane napravio jeste da je stalnim rotacijama utaknuo element nepredvidljivosti u svaku utakmicu, pa su mu Isco, Marco Asensio i Lucas Vazquez postali vjerni džokeri, odnosno bitni šarafi u krojenju svake taktičke postavke. Što, opet vrijedi naglasiti - daje rezultat.


Doduše, činjenica je da su Realu kao takvom, najtrofejnijem i najvećem klubu na svijetu, potrebna bombastična imena i veliki transferi kako bi svi bili zadovoljni. A, takvih nema već godinama. Priče o odlasku Realovog voljenog trilinga sve su češće posljednjih mjeseci, a sve je više činjenica da bi Bale i Benzema mogli da budu na listi za odstrel. Prvi zbog toga što više ne može da drži nikakav kontinuitet zbog muka sa koljenom, drugi jer odavno više ne liči na golgetera kakav je nekad bio. Posljedica - otkako je debitirao u seniorskom nogometu prije 15 godina Ronaldo igra zasad svoju najbolju kalendarsku godinu u karijeri! Na 19 utakmica u 2018. mreže protivnika tresao je čak 28 puta. Posljednji put baš protiv Athletica u srijedu.

Ne treba podsjećati da Ronaldo ima 33 godine i da je u prvom dijelu sezone bio predmet brojnih kritika zbog loše forme, koja je možda i u najvećoj mjeri utjecala da Real Madrid finiš sezone dočekuje sa trećeg, a ne možda čak i sa četvrtog mjesta.

Zbog toga je Florentino Perez riješen da mijenja stvari. Da li će to napraviti probijanjem svih granica kako bi lansirao Neymara, ili će napraviti na, uslovno rečeno, suptilniji način uz kupovinu Roberta Lewandowskog, Edena Hazarda ili Mohameda Salaha - pitanje je španjolskog biznismena da se uputi u financijski najveću poslovnu avanturu.

Pamte se vremena kada su Real pojačavali Zinedine Zidane, Ronaldo, Luis Figo, Beckham, Kaka... I to su bila neka bolja, drugačija vremena. Ovo bi moglo da bude nešto sasvim drugačije. Čist biznis i ništa više.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUDAC SE NAŠALIO SA NAVIJAČEM ARSENALA!

Jedan 16-godišnji navijač engleske reprezentacije je odlučio ući na teren i prekinuti susret kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo između Engleske i domaćina Malte.  Zbog svog postupka se našao i pred sudom, a da stvari budu gore sudaca mu se odlučio narugati zbog tima za koji navija. Mladi navijač je prije svog "poduhvata" o planovima obavijestio sve svoje pratitelje na Instagramu, napisavši: "Biti ću uživo na Instagramu...svi gledajte ulijetanje na teren na utakmici Malte i Engleske." On je svoje planove ispunio, ali je priveden od strane policajaca na stadionu, pa se jučer ujutro pojavio pred sudom na Malti. Ovaj neimenovani navijač je kažnjen jednogodišnjom zabranom posjećivanja sportskih događaja na Malti, a tokom pojavljivanja pred sudom, sudaca Joe Mifsud ga je pitao za koji klub navija. Mladić je odgovorio da je to Arsenal, a sudac mu je šaljivo odgovorio: "Vi uvijek dođete blizu, ali nikada ništa ne osvojite." Inače sudac Mifsud j

IMAM KVALITETU DA IGRAM U JAKO VELIKOM KLUBU IDUĆE SEZONE!

Veznjak Liverpoola Emre Can vjeruje da ima nogometne sposobnosti koje zahtijevaju da sljedeće sezone igra u "jako velikom klubu". Očekuje se da on na ljeto napusti Liverpool kao slobodan igrač jer mu u lipnju ističe ugovor sa Redsima. Can nije uspio da se dogovori oko uslova sa Redsima oko produžetka ugovora i jako se često povezuje sa Juventusom koji je voljan da mu pruži 5.000.000 eura godišnje. Nijemac je rekao da neće donijeti konačnu odluku do ljeta, ali inzistira da bi potencijalni klub koji ga želi trebalo da bude spreman dobro da plati to zadovoljstvo. Nema problem Can da igra u bilo kojoj od jačih liga... "Naravno da me i Bundesliga interesira, zašto da ne? Iako moram da kažem da je kvaliteta lige pala posljednjih godina" , rekao je Can. Naravno da mu se Premier liga sviđa zbog novca. "Klubovi iz Premier lige imaju snagu da potroše više novca na igrače od bundesligaša. To je jako, jako važno za nogometaše " , iskren je Can. Gdje vidi

Sve će to Džeko pozlatiti

Sjećam se, negdje prije godinu dana, gledao sam košarkašku utakmicu između Crvene Zvezde i  CSKA Moskve. Na toj utakmici sam vidio nešto što je na Balkanu opće prihvaćena stvar. Navijači Crvene Zvezde (doduše mlađa publika), je vrijeđala i zviždala svom idolu Milošu Teodošiću. Čovjeku koji je puno dao tom klubu, koji je dao još duplo više samoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije, koji je 3 puta više napravio za svoju državu. Pitate se kakve veze ima Teodošić sa Džekom? Sve je već to Edin Džeko proživio. Na Balkanu je klasična priča. Ljudi umorni od politike i lošeg života, jedino veselje traže u sportu (odnosno nogometu). Kada ljubimac zabija i vuče sam ekipu ili reprezentaciju, onda ga se diže do neba, svatko bio dao i zadnju koricu kruha za svog idola koji ga uveseljava u napaćenom životu. Tako je i u susjednoj nam državi Bosni i Hercegovini. Edin Džeko je karijeru počeo još davne 1996. godine u pogonu nogometnog kluba Željezničara. Tek 2003. godine potpisuje prvi profe