Preskoči na glavni sadržaj

KINESKI PROJEKT U MILANU NA RUBU PROPASTI!!!

Crne slutnje financijskih eksperata su se obistinile - UEFA je i službeno odbila Milanov prijedlog za nagodbu kako bi se izbjeglo kršenje pravilnika financijskog fair-playa i cijeli slučaj ide na sud! Europska kuća nogometa riješila je da radikalnom mjerom presječe svaki pokušaj kineskih vlasnika da se izvuku i sada će morati da plate za sve što su napravili otkako su prošlog ljeta preuzeli klub od Silvia Berlusconija.


UEFA je riješila da Milan prijavi Sudačkoj komisiji, financijske kontrole ovom tijelu zbog, kako je navedeno, kršenja propisa Financijskog fair-playa. Točnije, zbog nemogućnosti Milana da vrati sav uloženi novac.

„Poslije detaljnih analiza kompletne dokumentacije i izjave klupskih čelnika, Istražna komora smatra da okolnosti ovog slučaja ne dozvoljavaju zaključak kroz nagodbu. Također, donijet je zaključak da, pored ostalih faktora, Milan nije u mogućnosti da refinancira pozajmicu čiji je rok za isplatu listopad 2018. godine“, stoji u službenoj objavi

Šta sada čeka Milan? Poslije detaljnih pregleda svih financijskih knjiga, slijedi saslušanje u lipnju, a onda bi Milan trebao da bude udaren po kasi. Navodno, klubu prijeti drakonska kazna zbog igranja sa financijama. Također, Milanu će biti zabranjeni svi transferi najvjerojatnije na jednu, ako ne i na dvije godine, a vrlo je moguće da će klub biti isključen iz svih europskih natjecanja bar na jednu sezonu. Milan je u finišu Serije A osigurao mjesto u Ligi Europe, što bi značilo da bi Atalanta mogla da zauzme mjesto Rossonera, a Fiorentina bi mogla u kvalifikacije.

Nedugo pošto je službeno objavljeno da se Milanu spremaju ozbiljne sankcije, pojedinci su napravili paralelu sa Manchester Cityjem i PSG-om, tražeći odgovor na pitanje - kako City i PSG mogu da troše i veće sume novca, bez kazni?

Odgovor je stigao ubrzo. Financijska ekspertiza kaže da Milanov najveći problem nije novac utrošen za sve transfere od ljetos, već onih 300.000.000 eura koje je Jonghong Li pozajmio od američkog investicijskog fonda Elliot. Kineska administracija je kroz neke sitne uplate uspijevala da izbjegne da već početkom godine počne sve ovo što se događa sada, ali pred Milanom je ogroman dug - sa svim kamatama ide i na preko 380.000.000 eura i mora da bude isplaćen u cent do početka listopada ove godine.

Advokatski timovi Rossonera mjesecima unazad su vodili borbu za nagodbu, da se pronađe način za refinanciranje duga, ili da se nađu novi investitori koji bi pokrili postojeći dug, ali od toga dosad nije bilo nikakvih rezultata.

Milan je također imao zadatak da ostane bar na margini od 30.000.000 eura između prihoda i rashoda, a kako talijanske novine javljaju - klub je trenutno na vrijednosti od 100.000.000 eura razlike. To predstavlja ogroman disbalans koji je stvoren ne samo velikim trošenjem, već zato što klupski čelnici nisu pronašli apsolutno nikakvo rješenje kako da dođu do zarade kroz otvaranje novih tržišta, posebno kineskog.

Početkom godine utjecajni financijski magazini došli su do zaključka da je Manchester City daleko najmoćniji klub u pogledu pokrivenosti troškova, fiksiranih prihoda, količine novca na bankovnim računa, ali i investicijskom potencijalu, kao i veličini duga. Novi prvak Engleske, na primjer, ima čak 788.000.000 eura investicijskog potencijala, PSG je treći, Juventus osmi, a Chelsea deveti. Uspoređenja radi, Milan se nalazi tek na 34. poziciji sa 250.000.000 eura čistog duga i tek 39.000.000 eura investicijskog potencijala.

Usprkos svemu tome, generalni direktor Milana Marco Fassone imao je snage da izjavi da je iznenađen činjenicom da UEFA nije pristala na nagodbu.

„Bitno je da Milan uspostavi čvrst stav poslije Uefine objave. Kao što možete da zamislite, jako smo iznenađeni i osjećamo veliku dozu gorčine jer smo očekivali da će UEFA prihvatiti naš prijedlog za nagodbu“, rekao je Fassone.

On se poziva na činjenicu da je od uvođenja financijskog fair-playa svim klubovima bio prihvaćen prijedlog za nagodbu, te da je isti bio odbačen samo u slučaju „jednog ruskog kluba niskog rejtinga“.
Fassone je naveo i da je klub odmah išao u sjedište Uefe samo 15 dana poslije zatvaranja izvještaja, kako bi se odmah iznio plan daljenje otplate. Ali u Europskoj kući nogometa nisu imali sluha.

„Imali smo pravo da dobijemo tu nagodbu, jer smo promijenili upravu 2017. godine, ali UEFA od nas traži da otplatimo 165.000.000 eura. UEFA kaže da klub još nije refinancirao dug prema Elliotu i da upravo to baca sjenku na potencijalni dogovor“.

On smatra da Milan može da sredi dugove i da klub to radi otkako je novo rukovodstvo stiglo.
„Također, Elliot je spreman da nam bude garancija da će dug biti potpuno isplaćen. Naš advokatski tim sagledati će cijelu situaciju, a kada budemo izašli na sud, iznijeti ćemo sve podatke o tome kako sadašnja uprava mora da plaća dugove iz razdoblja od 2014. do 2017. godine, prije nego što su novi vlasnici stigli“.

Fassone tvrdi da nova vlasnička struktura vodi klub na vrlo zdrav i balansiran način.
„Zbog toga nam nije jasno zašto nismo dobili nagodbu. Jako smo razočarani“.

Otkako je Uefin financijski fair-play uveden, čak 16 klubova bilo je isključeno iz europskih natjecanja.

Podsjetimo, UEFA je već jednom odbila Milanov prijedlog za nagodbu još u prosincu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUDAC SE NAŠALIO SA NAVIJAČEM ARSENALA!

Jedan 16-godišnji navijač engleske reprezentacije je odlučio ući na teren i prekinuti susret kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo između Engleske i domaćina Malte.  Zbog svog postupka se našao i pred sudom, a da stvari budu gore sudaca mu se odlučio narugati zbog tima za koji navija. Mladi navijač je prije svog "poduhvata" o planovima obavijestio sve svoje pratitelje na Instagramu, napisavši: "Biti ću uživo na Instagramu...svi gledajte ulijetanje na teren na utakmici Malte i Engleske." On je svoje planove ispunio, ali je priveden od strane policajaca na stadionu, pa se jučer ujutro pojavio pred sudom na Malti. Ovaj neimenovani navijač je kažnjen jednogodišnjom zabranom posjećivanja sportskih događaja na Malti, a tokom pojavljivanja pred sudom, sudaca Joe Mifsud ga je pitao za koji klub navija. Mladić je odgovorio da je to Arsenal, a sudac mu je šaljivo odgovorio: "Vi uvijek dođete blizu, ali nikada ništa ne osvojite." Inače sudac Mifsud j

IMAM KVALITETU DA IGRAM U JAKO VELIKOM KLUBU IDUĆE SEZONE!

Veznjak Liverpoola Emre Can vjeruje da ima nogometne sposobnosti koje zahtijevaju da sljedeće sezone igra u "jako velikom klubu". Očekuje se da on na ljeto napusti Liverpool kao slobodan igrač jer mu u lipnju ističe ugovor sa Redsima. Can nije uspio da se dogovori oko uslova sa Redsima oko produžetka ugovora i jako se često povezuje sa Juventusom koji je voljan da mu pruži 5.000.000 eura godišnje. Nijemac je rekao da neće donijeti konačnu odluku do ljeta, ali inzistira da bi potencijalni klub koji ga želi trebalo da bude spreman dobro da plati to zadovoljstvo. Nema problem Can da igra u bilo kojoj od jačih liga... "Naravno da me i Bundesliga interesira, zašto da ne? Iako moram da kažem da je kvaliteta lige pala posljednjih godina" , rekao je Can. Naravno da mu se Premier liga sviđa zbog novca. "Klubovi iz Premier lige imaju snagu da potroše više novca na igrače od bundesligaša. To je jako, jako važno za nogometaše " , iskren je Can. Gdje vidi

Sve će to Džeko pozlatiti

Sjećam se, negdje prije godinu dana, gledao sam košarkašku utakmicu između Crvene Zvezde i  CSKA Moskve. Na toj utakmici sam vidio nešto što je na Balkanu opće prihvaćena stvar. Navijači Crvene Zvezde (doduše mlađa publika), je vrijeđala i zviždala svom idolu Milošu Teodošiću. Čovjeku koji je puno dao tom klubu, koji je dao još duplo više samoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije, koji je 3 puta više napravio za svoju državu. Pitate se kakve veze ima Teodošić sa Džekom? Sve je već to Edin Džeko proživio. Na Balkanu je klasična priča. Ljudi umorni od politike i lošeg života, jedino veselje traže u sportu (odnosno nogometu). Kada ljubimac zabija i vuče sam ekipu ili reprezentaciju, onda ga se diže do neba, svatko bio dao i zadnju koricu kruha za svog idola koji ga uveseljava u napaćenom životu. Tako je i u susjednoj nam državi Bosni i Hercegovini. Edin Džeko je karijeru počeo još davne 1996. godine u pogonu nogometnog kluba Željezničara. Tek 2003. godine potpisuje prvi profe