Preskoči na glavni sadržaj

THIGAO MOTTA OTVORIO DUŠU: O CAVANIJU I NEYMARU, EMERYJU, TRENERSKOJ KARIJERI...

Tek što je završio karijeru profesionalnog nogometaša, već uskače u trenersko odijelo. Novim poslom Thiago Motta početi će da se bavi onog trenutka kada i službeno potpiše ugovor sa omladinskim timom PSG-a.

Otkako je okačio kopačke o klin 19. svibnja, Thiago Motta je počeo da se sprema za život poslije onoga što je na terenu. Neće otići daleko, postati će trener što mu je želja još iz mlađih dana. Ima viziju kakvu ekipu trenera želi oko sebe, stil nogometa koji želi da gaji i sada samo čeka da se posao postane služben.

U međuvremenu nekadašnji talijanski reprezentativac brazilskih korijena odlučio je da sumira utiske i podijeli sa svijetom svoje viđenje nogometa...

Na početku je otkrio koga vidi kao najbolje trenera na zemlji i zašto?
„U taktičkom smislu Guardiola je broj 1. U svakoj utakmici od njega vidite nešto novo. Kada pričamo o uspjehu, prva asocijacija je Zidane. Osvojio je tri Lige Prvaka za redom. Ima strašan tim i ogroman talent. Volim i Sarrija zbog svega što je napravio u Napoliju. I Betis Quique Setiena je igrao dobro ove sezone“, iskreno će Motta.

Francuski novinari često govore da je nogometna akademija PSG-a u velikom rasulu, da mladi igrači nemaju dovoljno motivacije da zaigraju za prvi tim. Istina, ni PSG se posljednjih godina nije previše potrudio da pruži veću šansu mladima. Izuzev Kimpembea i Rabiota. To je ono što Motta poželio da promjeni.

„Želja mladih igrača PSG mora da bude napredak i odlazak u prvi tim. To je ono što ja želim da čujem od igrača od sljedeće sezone. Svatko mora da razmišlja o svom cilju. Ako to nije slučaj, naći ćemo izlaz i dati im rješenja na drugom mjestu“.

Govorio je i o tome zašto vjeruje da bi mogao da bude dobar trener.
„Ja sam altruističan. Nikada nisam težio ka tome da budem u centru pažnje. I to se neće promijeniti. Igrači treba da budu bitni, ne trener. Prije nego što dođem u kancelariju, moram da završim još neke stvari. Kada si trener, moraš da pričaš otvoreno sa svima, da budeš dobar psiholog. A to je moja domena. PSG je tim u kojem su Neymar i Mbappe zvijezde. Ali, prije svega su ljudska bića. I oni imaju svoje probleme, kao i svi mi. Zato igrači ne treba da budu uplašeni da pričaju, jer ja želim da pričam s njima. A onda poslije idemo u odnos trener-igrač“.


Motta je bio upitan za komentar o radu Emeryja u PSG-u. Nije želio da govori o tome, ali je otkrio zanimljiv detalj.
„Kada je Unai došao iz Seville, njegova ideja je bila da igramo u sistemu s dvojicom centralnih veznjaka. Ali, shvatio je da je najbolje da PSG ima trojicu u trkutu. Nije da sam ga ja gurao u taj smjer“.

Prisjetio se Motta i one noći protiv Barcelone u prošlogodišnjoj osmini finala Lige Prvaka i čudesnog poluvremena i preokreta katalonskog giganta koje će zauvijek ostati urezano u sjećanje.
„(Izdah)... Bio je to jako čudan trenutak. Te večeri nisam igrao, ali sam bio prisutan u svlačionici. Unaji me je pitao da li bih imao nešto da kažem. U tom trenutku, nije lagodno nikome pošto sam prvo poluvrijeme pogledao iz lože. Ali, sjećam se da sam suigračima rekao da ih ne prepoznajem. Da više ne liče na sebe. Nije to bio PSG kakav ja znam“.

Poslije bivšeg, Motta je govorio i o budućem treneru PSG - Thomasu Tuchelu.
„Ne znam puno o njemu, iskreno. Nisam gledao puno Bundesligu. Sjećam se nekoliko dobrih utakmica Dortmunda. Prihvatio sam njegove prve izjave kao trenera PSG. Želi da ponudi svijetu lijep nogomet i ne misli samo o rezultatu“.

Nije se dojučerašnji veznjak suglasio s konstatacijom novinara da to svi treneri pričaju kada dođu u novi klub.
„Ne želim da kritiziram nikog, ali neki zaista razmišljaju samo o rezultatu i ne misle o drugim stvarima. Tuchel nam je dao puno nade, jer je veliki profesionalac. Volio bih da vidim neke pozitivne promjene u klubu u budućnosti. PSG ima mnogo talentiranih igrača. I on je to spomenuo i rekao je da neće gledati samo na prijelazni rok. Volio bih da uvede neke mlade igrače u tim“.

U idealnim uslovima, Thiago Motta bi volio da vidi Kroosa u PSG-u kao njegovog nasljednika.
„Iskreno, Toni Kroos bi bio idealan za PSG. Može da igra i defenzivno i ofenzivno. Njegov stil igre odgovara PSG, izvanredan je. On je igrač koga ja obožavam puno. Može da bude na tri različite pozicije na sredini terena i praktično može da bude i prvi čovjek ispred obrane“.

Vjeruje da bi moglo da se dogodi da Kroos dođe u Pariz.
„Zašto da ne? Kako je Neymar došao prošlog ljeta? Sve je moguće“.


Tokom sezone za nama dosta se pričalo o tome da je svlačionica PSG podijeljena na klanove. Motta kaže da nije baš tako.
„Nisu to klanovi. Nije me ni briga tko s kim ide na večeru poslije treninga. Naravno da postoje određene grupe koje se prave na osnovu jezičnih bliskosti. Na terenu su svi isti, a van njega svako radi šta želi. U svlačionici svi moraju da poštuju kolegu“.

Ali, Cavani je nedavno rekao da neki igrači u klubu više razmišljaju o sebi, nego o timu?
„Ne znam zašto je to rekao. Uvažavam to što je rekao, ali nisam suglasan s njim“.

Novinare je interesiralo koje je njegovo mjesto u svlačionici?
„Ja sam bio dobar sa svima. Posebno sa mladim igračima. Kada pričam s Nkunkuom na primjer, vidim sebe u njegovim godinama. Marquinhos je igrač sjajnog potencijala. Mbappe je takav da kod njega sve ide brzo - na terenu, u glavi i kod kuće. On vodi jako jednostavan život. To je zbog svog odgoja, okruženja, ali i ljudskih kvaliteta. On se niti jednog trenutka nije promijenio, uživa u malim stvarima“.

Naravno, jedno od pitanja je bilo - da li Neymar ostaje?
„Neymaru je potrebno da bude sretan na terenu. Kada sve ide kako treba, on pleše, smije se, sluša glazbu i tako je uvijek kada treniramo ili smo zajedno na terenu. Ali, ponekad ga vidim da dolazi na trening i kaže mi: 'Danas će biti težak dan'. Vjerojatno je to nešto iz njegovog privatnog života. Ali, to ne prođe neopaženo, jer svi obraćaju pažnju na njega“, kaže Motta i nastavlja:

„Vjerujem da je on gazda svoje sudbine. On je veliki momak i može sam da donese odluke. Možda griješim, ali ja to tako vidim. Vjerujem da će ostati. Čujemo svakodnevno priče o Realu, ali šta bi radio tamo? Real je osvojio tri Lige Prvaka za redom. Kakav bi izazov bio za njega? Ako mene pitate za savjet, rekao bih mu da ne ide tamo. Pravi izazov je da ostane u PSG i tu osvoji Ligu Prvaka“.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SUDAC SE NAŠALIO SA NAVIJAČEM ARSENALA!

Jedan 16-godišnji navijač engleske reprezentacije je odlučio ući na teren i prekinuti susret kvalifikacija za Svjetsko Prvenstvo između Engleske i domaćina Malte.  Zbog svog postupka se našao i pred sudom, a da stvari budu gore sudaca mu se odlučio narugati zbog tima za koji navija. Mladi navijač je prije svog "poduhvata" o planovima obavijestio sve svoje pratitelje na Instagramu, napisavši: "Biti ću uživo na Instagramu...svi gledajte ulijetanje na teren na utakmici Malte i Engleske." On je svoje planove ispunio, ali je priveden od strane policajaca na stadionu, pa se jučer ujutro pojavio pred sudom na Malti. Ovaj neimenovani navijač je kažnjen jednogodišnjom zabranom posjećivanja sportskih događaja na Malti, a tokom pojavljivanja pred sudom, sudaca Joe Mifsud ga je pitao za koji klub navija. Mladić je odgovorio da je to Arsenal, a sudac mu je šaljivo odgovorio: "Vi uvijek dođete blizu, ali nikada ništa ne osvojite." Inače sudac Mifsud j

IMAM KVALITETU DA IGRAM U JAKO VELIKOM KLUBU IDUĆE SEZONE!

Veznjak Liverpoola Emre Can vjeruje da ima nogometne sposobnosti koje zahtijevaju da sljedeće sezone igra u "jako velikom klubu". Očekuje se da on na ljeto napusti Liverpool kao slobodan igrač jer mu u lipnju ističe ugovor sa Redsima. Can nije uspio da se dogovori oko uslova sa Redsima oko produžetka ugovora i jako se često povezuje sa Juventusom koji je voljan da mu pruži 5.000.000 eura godišnje. Nijemac je rekao da neće donijeti konačnu odluku do ljeta, ali inzistira da bi potencijalni klub koji ga želi trebalo da bude spreman dobro da plati to zadovoljstvo. Nema problem Can da igra u bilo kojoj od jačih liga... "Naravno da me i Bundesliga interesira, zašto da ne? Iako moram da kažem da je kvaliteta lige pala posljednjih godina" , rekao je Can. Naravno da mu se Premier liga sviđa zbog novca. "Klubovi iz Premier lige imaju snagu da potroše više novca na igrače od bundesligaša. To je jako, jako važno za nogometaše " , iskren je Can. Gdje vidi

Sve će to Džeko pozlatiti

Sjećam se, negdje prije godinu dana, gledao sam košarkašku utakmicu između Crvene Zvezde i  CSKA Moskve. Na toj utakmici sam vidio nešto što je na Balkanu opće prihvaćena stvar. Navijači Crvene Zvezde (doduše mlađa publika), je vrijeđala i zviždala svom idolu Milošu Teodošiću. Čovjeku koji je puno dao tom klubu, koji je dao još duplo više samoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije, koji je 3 puta više napravio za svoju državu. Pitate se kakve veze ima Teodošić sa Džekom? Sve je već to Edin Džeko proživio. Na Balkanu je klasična priča. Ljudi umorni od politike i lošeg života, jedino veselje traže u sportu (odnosno nogometu). Kada ljubimac zabija i vuče sam ekipu ili reprezentaciju, onda ga se diže do neba, svatko bio dao i zadnju koricu kruha za svog idola koji ga uveseljava u napaćenom životu. Tako je i u susjednoj nam državi Bosni i Hercegovini. Edin Džeko je karijeru počeo još davne 1996. godine u pogonu nogometnog kluba Željezničara. Tek 2003. godine potpisuje prvi profe